32 Views

Το μοσχαράκι με πουρέ πατάτας είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Μια συνταγή που θυμίζει οικογενειακά τραπέζια, χειμωνιάτικες βραδιές και παραδοσιακές γεύσεις που περνούν από γενιά σε γενιά.

Το κρέας σιγομαγειρεύεται μέχρι να γίνει τρυφερό και να μελώσει μέσα σε μια πλούσια σάλτσα ντομάτας, ενώ συνοδεύεται από έναν αφράτο, βελούδινο πουρέ πατάτας, που ισορροπεί τέλεια τη γεύση.

Υλικά για 4 άτομα

Για το μοσχαράκι:

1 κιλό μοσχάρι (σπάλα ή χτένι), κομμένο σε μερίδες

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1 ποτήρι κόκκινο κρασί

2 καρότα, κομμένα σε ροδέλες

1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας

400 γραμμάρια ντοματάκια κονκασέ

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού γλυκιά πάπρικα

1 ½ ποτήρι ζεστό ζωμό κρέατος ή νερό

Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον πουρέ πατάτας:

1 κιλό πατάτες

50 γραμμάρια βούτυρο

½ φλιτζάνι ζεστό γάλα

Αλάτι και πιπέρι

Μια πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Για το μοσχαράκι:

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κομμάτια του μοσχαριού. Τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές και τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα.

Στην ίδια κατσαρόλα, προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα και τα σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσουν. Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε καλά για να καραμελώσει ελαφρώς. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε λίγα λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε τα ντοματάκια, τον ζωμό, τη δάφνη, την πάπρικα, αλάτι και πιπέρι. Επιστρέφουμε το κρέας στην κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί για περίπου 1,5 με 2 ώρες, μέχρι το κρέας να γίνει μαλακό και η σάλτσα να έχει δέσει.

Για τον πουρέ πατάτας:

Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Τις στραγγίζουμε, τις ξεφλουδίζουμε και τις πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή έναν πουρέ.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το ζεστό γάλα, αλάτι, πιπέρι και, αν θέλουμε, λίγη τριμμένη μοσχοκάρυδο για επιπλέον άρωμα. Ανακατεύουμε καλά μέχρι ο πουρές να γίνει λείος και κρεμώδης.

Σερβίρισμα και μικρά μυστικά:

Το μοσχαράκι σερβίρεται ζεστό, συνοδευόμενο από τον πουρέ πατάτας. Ένα καλό ζυμωτό ψωμί είναι η ιδανική προσθήκη στο τραπέζι για να απολαύσει κανείς τη δεμένη σάλτσα.

Για ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορεί να προστεθεί ένα κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο κατά το μαγείρεμα. Το κόκκινο κρασί που χρησιμοποιείται στο φαγητό μπορεί να σερβιριστεί και στο τραπέζι, συνοδεύοντας ιδανικά το πιάτο.

Στο Κρεοπωλείο Άραμπανος επιλέγουμε πάντα τα πιο εκλεκτά κομμάτια μοσχαριού από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, προσφέροντας άριστη ποιότητα και αυθεντική γεύση.

Ένα παραδοσιακό πιάτο που αποδεικνύει ότι το καλό κρέας κάνει τη διαφορά.

Go Top