49 Views

Το σχολικό κολατσιό είναι μια εξίσωση για δυνατούς λύτες, για την οποία θα χρειαστεί να συμβιβάσουμε τα ασυμβίβαστα: τις ιδιοτροπίες των παιδιών με τις αγωνίες των μεγάλων για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Εμείς σας δίνουμε το δικό μας «λυσάρι»: Έξι ιδέες για νόστιμα μικρογεύματα σε μπολ, με τα συνοδευτικά τους. Και μαζί, κάποιες οδηγίες για να κάνετε με αυτοπεποίθηση τους δικούς σας συνδυασμούς.

Προετοιμαζόμαστε σωστά!

Αφιερώνουμε λίγο χρόνο το προηγούμενο βράδυ για γεύματα που θα πάρουν τα παιδιά στο σχολείο. Φροντίζουμε να τους δίνουν ενέργεια, να τα τρώνε εύκολα χωρίς να λερώνονται και χωρίς να στάζουν από τα μπολ.

Προμηθευόμαστε τα κατάλληλα σκεύη, με γνώμονα την πρακτικότητά τους αλλά και τη φιλικότητά τους προς το περιβάλλον, αποφεύγοντας πλαστικά μιας χρήσης. Αποφεύγουμε επίσης τις σούπες και τα κρεατικά και ψάρια με κόκαλα.

Έξι νόστιμοι και ισορροπημένοι συνδυασμοί

Οι συνδυασμοί που προτείνουμε είναι ισορροπημένοι και ταυτόχρονα εκπαιδεύουν τα παιδιά στο να διακρίνουν και να εκτιμούν τις απλές εποχικές γεύσεις. Εσείς θα διαλέξετε όποια τους ταιριάζουν και θα κάνετε μαζί τους τους δικούς σας συνδυασμούς.

 

Κοτόπουλο + ρύζι + ξηροί καρποί

Ξεκοκαλίζουμε 1 μικρή μερίδα από το ψητό κοτόπουλο της προηγούμενης ημέρας και το κόβουμε σε μικρά κυβάκια. Το ανακατεύουμε με λίγη μουστάρδα απαλή, λίγη πάπρικα γλυκιά, αλατοπίπερο και ρίγανη. Βάζουμε στο μπολ φαγητού 1 μερίδα βρασμένο ρύζι (μαζί με βρασμένα λαχανικά, όπως αρακά ή καρότα) και από πάνω ρίχνουμε το κοτόπουλο.

Για επιδόρπιο, τους δίνουμε σταφίδες με αμύγδαλα καβουρδισμένα σε τηγανάκι για 2-3 λεπτά.

 

Ρολό κιμά + ψητά λαχανικά + μήλο (ή άλλο φρούτο)

Μία φέτα από ρολό κιμά της προηγούμενης ημέρας (κατά προτίμηση με γέμιση λαχανικών) με τη συνοδεία ψητών καρότων. Είναι απίθανα και ξεφεύγουμε λίγο από τις συνηθισμένες ψητές πατάτες.

Γίνονται εύκολα: Καθαρίζουμε 1 κιλό τρυφερά μέτρια καρότα και τα απλώνουμε ολόκληρα σε ταψάκι στρωμένο με λαδόκολλα. Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο με 1 κουτ. σούπας μέλι, αλατοπίπερο και 70 ml χυμό πορτοκαλιού και περιχύνουμε τα καρότα με το μείγμα. Σκεπάζουμε καλά με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν (ανάλογα με το πάχος τους). Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν. Τα κόβουμε σε κομμάτια ή σε φέτες. (Με τον ίδιο τρόπο ψήνουμε παντζάρια, κουνουπίδι και άλλα λαχανικά, ανάλογα με την εποχή.)

 

Κεφτεδάκια + κουσκούς + αποξηραμένα φρούτα

Χρησιμοποιούμε τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι. Τα ζεσταίνουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με μια μερίδα κουσκούς, μαγειρεμένο με ζωμό λαχανικών ή κρέατος για περισσότερο άρωμα. Συμπληρώνουμε με μερικά κομματάκια αποξηραμένα βερίκοκα ή σταφίδες για λίγη γλύκα και λίγη πάπρικα για επιπλέον γεύση.

Για επιδόρπιο, προσθέτουμε ένα ροδάκινο ή μερικά σταφύλια.

 

Φιλέτο χοιρινό + ψητά λαχανικά + φρούτο εποχής

Κόβουμε σε λεπτές φέτες ένα κομμάτι από το φιλέτο χοιρινό που μαγειρέψαμε χθες. Συνοδεύουμε με μια ποικιλία από ψητά λαχανικά, όπως πιπεριές, κολοκυθάκια και μελιτζάνες, τα οποία έχουμε ήδη έτοιμα. Απλά τα ζεσταίνουμε ελαφρά πριν τα τοποθετήσουμε στο δοχείο φαγητού.

Για επιδόρπιο, προσθέτουμε ένα ροδάκινο ή μερικά σταφύλια.

 

Κεφτεδάκια + κουσκούς + αποξηραμένα φρούτα

Χρησιμοποιούμε τα κεφτεδάκια που περίσσεψαν από το χθεσινό τραπέζι. Τα ζεσταίνουμε ελαφρά και τα τοποθετούμε σε ένα μπολ με μια μερίδα κουσκούς, μαγειρεμένο με ζωμό λαχανικών ή κρέατος για περισσότερο άρωμα. Συμπληρώνουμε με μερικά κομματάκια αποξηραμένα βερίκοκα ή σταφίδες για λίγη γλύκα και λίγη πάπρικα για επιπλέον γεύση.

Για επιδόρπιο, προτιμήστε μερικά καβουρδισμένα καρύδια ή φουντούκια που δίνουν ενέργεια.

 

Μπιφτέκι μοσχαρίσιο + σαλάτα ζυμαρικών + φρούτο

Χρησιμοποιούμε μπιφτέκι μοσχαρίσιο που έχει περισσέψει από το χθεσινό μπάρμπεκιου. Το τοποθετούμε πάνω από μια μερίδα σαλάτας ζυμαρικών με λαχανικά, όπως καρότα, αγγούρια και ντοματίνια. Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και ξύδι για dressing.

Για επιδόρπιο, δίνουμε μερικές φέτες μήλου με λίγη κανέλα.

 

Αυτά τα γεύματα όχι μόνο είναι γευστικά και θρεπτικά, αλλά είναι και ιδανικά για να τα πάρει μαζί του το παιδί στο σχολείο. Περιλαμβάνουν κρέας σε κάθε γεύμα, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τους σε πρωτεΐνες, ενώ τα συνοδευτικά παρέχουν τις απαραίτητες βιταμίνες και ενέργεια.

 

Πηγή: www.gastronomos.gr

Go Top