
Στο πλέον βιώσιμο διατροφικό πρότυπο αναδεικνύεται η μεσογειακή διατροφή, εξασφαλίζοντας εκτός από την υγεία των ανθρώπων και την υγεία του περιβάλλοντος – Τι δείχνει επιστημονική ανασκόπηση για τη συμβολή της στην ευζωία και τον «eco-friendly» χαρακτήρα της.
Από τη στιγμή που η περίφημη Mελέτη των Επτά Χωρών, η οποία διεξήχθη στα μέσα του 20ού αιώνα, ανέδειξε τα μεγάλα οφέλη της μεσογειακής διατροφής για τον ανθρώπινο οργανισμό, πλήθος μελετών έχουν επιβεβαιώσει και συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι το συγκεκριμένο διατροφικό μοντέλο αποτελεί «συνταγή» υγείας και μακροζωίας λειτουργώντας ως «ασπίδα» ενάντια τόσο στα καρδιαγγειακά, στα μεταβολικά και στα ενδοκρινικά νοσήματα, όσο και ενάντια σε μορφές καρκίνου.
Η λιτή αλλά τόσο «πλούσια» σε θρεπτικά συστατικά αυτή διατροφή που διόλου τυχαία από το 2010 έχει ενταχθεί στον κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, φαίνεται όμως ότι αποτελεί και «διαβατήριο» υγείας και μακροημέρευσης του πλανήτη μας, ο οποίος ασθενεί ολοένα και πιο βαριά εξαιτίας μας.
Μια πρόσφατη ανασκόπηση μελετών με ελληνική υπογραφή, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Climate», ήρθε μάλιστα να δείξει ότι η μεσογειακή διατροφή είναι η πιο «eco-friendly» διατροφή – ένα διατροφικό μοντέλο που δεν φροντίζει μόνο για την ευζωία αυτής της γενιάς αλλά συμβάλλει και στην προστασία του πλανήτη ώστε να μπορούν να τον χαίρονται και οι γενιές που θα ακολουθήσουν.
Η «βιωσιμότητα» και η «βιώσιμη ανάπτυξη» ορίστηκαν για πρώτη φορά το 1987 σε έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη που τιτλοφορείτο «Το κοινό μέλλον μας» ως «μια ανάπτυξη που ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβεύει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες». Ωστόσο, τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον πλανήτη αποδεικνύουν περίτρανα ότι το μονοπάτι που έχει πάρει η ανθρωπότητα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από εκείνο της βιωσιμότητας.
Για ποιον λόγο το μεσογειακό μοντέλο διατροφής αποτελεί τόσο μεγάλη «ασπίδα» για τον ανθρώπινο οργανισμό; Το μυστικό κρύβεται στα επιμέρους πολύτιμα συστατικά του, εξήγησε στο ΒΗΜΑ-Science o κ. Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος, προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο νοσοκομείο «Λαϊκό», διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και έτερος συγγραφέας της ανασκόπησης.
«Τα βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών. Σημαντική θέση κατέχουν επίσης τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά για την παροχή ενέργειας αλλά και για καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση. Οι πρωτεΐνες στη μεσογειακή διατροφή είναι χαμηλές σε λίπος και προέρχονται από τα ψάρια, τα πουλερικά και τα αβγά, που είναι απαραίτητα για την υγεία και την αποκατάσταση των μυών, την άμυνα και την ενέργεια του οργανισμού.
Επιπροσθέτως «σήμα κατατεθέν» της μεσογειακής διατροφής είναι τα καλής ποιότητας λιπαρά τα οποία προέρχονται κυρίως από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, αλλά και τα ω3 λιπαρά οξέα που περιέχονται στα ψάρια, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία της καρδιάς. Παράλληλα άκρως σημαντική στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διατροφής είναι η πολύ περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος – όχι πάνω από μια φορά την εβδομάδα – και των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων. Σε ό,τι αφορά το αλκοόλ και αυτό καταναλώνεται με μέτρο – συνήθως πρόκειται για λίγο κόκκινο κρασί μαζί με τα γεύματα».
Στην ανασκόπηση τονίζεται επίσης ότι μεσογειακή διατροφή δεν σημαίνει μόνο υψηλής διατροφικής αξίας πρώτη ύλη: μεσογειακή διατροφή είναι και τα βότανα αλλά και τα καρυκεύματα που χρησιμοποιούνται στο φαγητό αλλά και ο τρόπος μαγειρέματος.
Είναι επίσης η χαρά τού να μαζεύονται οι άνθρωποι γύρω από ένα τραπέζι, να κοινωνικοποιούνται, να ανταλλάσσουν απόψεις, να μιλούν, να χαίρονται. Μεσογειακή διατροφή είναι ένας ολόκληρος τρόπος ζωής, «βάλσαμο» για το σώμα και την ψυχή
Πηγή: www.tovima.gr


