
Ώρα για την νοστιμότερη μπριζόλα με πουρέ που έχεις δοκιμάσει!
Οι μπριζόλες στο τηγάνι είναι πάντα απολαυστικές και συνδυάζονται με ό,τι τραβάει η όρεξη σου. Δοκίμασέ τες με πουρέ πατάτας και θα γλύφεις τα δάχτυλά σου!
Διαλέγουμε μπριζόλες από το κρεοπωλείο μας, ιδανικά με κόκαλο και με πάχος γύρω στα 2 εκατοστά, γιατί αν κοπούν πολύ λεπτές θέλουν προσοχή να μη στεγνώσουν.
Τις βγάζουμε από το ψυγείο και τις αλείφουμε με ένα απλό μείγμα μπαχαρικών που ετοιμάζουμε.
Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά
Υλικά για 2 μερίδες
- 2 μοσχαρίσιες μπριζόλες με κόκαλο, περίπου 300-350 γρ. η μία
- 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι, τριμμένο
- 1 κ.γ. θυμάρι ξερό
- ½ κ.γ. ρίγανη
- 2 κ.γ. αλάτι
- 1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
- 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας (ή σιναπόσπορος)
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Για τον πουρέ
- 1 κιλό πατάτες
- 100 γρ. βούτυρο
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- 2 – 3 κ.σ. γάλα φρέσκο
- αλάτι
- πιπέρι
Εκτέλεση
Βγάζουμε τις μπριζόλες από το ψυγείο. Πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου για περίπου 30 λεπτά, ώστε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου για να ψηθούν πιο σωστά.
Καθαρίζουμε πρώτα τις πατάτες, τις κόβουμε σε κύβους (καρέ). Τις βάζουμε σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτουμε κρύο νερό μέχρι να καλυφθούν πλήρως.
Ρίχνουμε λίγο αλάτι στο νερό και σκεπάζουμε το σκεύος. Αφήνουμε τις πατάτες να πάρουν βράση σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για περίπου 20 λεπτά. Όσο βράζουμε τις πατάτες, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το βούτυρο να λιώσει, την κρέμα να ζεσταθεί και ανακατεύουμε τα υλικά.
Στραγγίζουμε καλά τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να στεγνώσουν τελείως. Έπειτα τις σπάμε σε πουρέ με σύρμα ή μια κουτάλα.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να στεγνώσουν. Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε ανακατεύοντας βούτυρο-κρέμα μέχρι να ομογενοποιηθεί ο πουρές. Στο τέλος προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και τρίβουμε προαιρετικά λίγο μοσχοκάρυδο.
Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε τα μπαχαρικά της μπριζόλας. Τα βάζουμε όλα στο μούλτι και τα τρίβουμε σε σκόνη. Αλείφουμε με αυτό το μείγμα τις μπριζόλες μας.
Τοποθετούμε ένα καλό –ιδανικά μαντεμένιο– τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Στεγνώνουμε ταμποναριστά τις μπριζόλες με χαρτί.
Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι προσθέτουμε το ελαιόλαδο και στη συνέχεια τις μπριζόλες. Αν δεν χωράνε ταυτόχρονα, τις ψήνουμε μία μία. Ψήνουμε από τη μια πλευρά για περίπου 2-3 λεπτά και μετά γυρίζουμε ανάποδα για άλλο τόσο.
Τώρα εξαρτάται πόσο μας αρέσουν ψημένες. Αν θέλουμε rare ψήσιμο, τις βγάζουμε. Αν μας αρέσουν πιο ψημένες, είτε τις αφήνουμε παραπάνω στο τηγάνι αφού χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία για να μην καούν εξωτερικά, είτε τις μεταφέρουμε για 10 λεπτά σε φούρνο (στους 200°C).
Βγάζουμε τις μπριζόλες από το φούρνο και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο ή καπάκι για 10 λεπτά πριν τις κόψουμε.
Πηγή: www.ow.gr


