arabanos mousakas suntagi faghto
35 Views

Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο αγαπημένα ελληνικά πιάτα, που συνδυάζει τις μοναδικές γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας με την πλούσια παράδοση της χώρας μας. Η αφράτη μπεσαμέλ, το ζουμερό μοσχαρίσιο κιμά και οι λαχταριστές μελιτζάνες δημιουργούν έναν απόλυτο γευστικό συνδυασμό, που μας ταξιδεύει απευθείας στην καρδιά της ελληνικής γαστρονομίας.

Και φυσικά, το μυστικό ενός επιτυχημένου μουσακά κρύβεται στο καλό κρέας – όπως αυτό που θα βρείτε στο Κρεοπωλείο-Φάρμα Αραμπάνος!

Υλικά για 6-8 μερίδες:

Για τη βάση:

– 4 μεγάλες μελιτζάνες

– 3 μεγάλες πατάτες

– Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

– Αλάτι & πιπέρι

Για τη γέμιση με κιμά:

– 500 γρ. φρέσκο μοσχαρίσιο κιμά από το κρεοωπλείο μας

– 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

– 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

– 400 γρ. ντομάτες τριμμένες ή κονκασέ

– 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

– 100 ml κόκκινο κρασί

– 1/2 κ.γ. κανέλα

– 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

– 1 φύλλο δάφνης

– Αλάτι & πιπέρι

– 3 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη μπεσαμέλ:

– 1 λίτρο γάλα

– 100 γρ. βούτυρο

– 100 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

– 2 αυγά

– 100 γρ. τριμμένο κεφαλοτύρι

– 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο

– Αλάτι & πιπέρι

Εκτέλεση:

  1. Προετοιμασία των λαχανικών:

   – Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 1 εκ., τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 20 λεπτά να βγάλουν την πικρίλα. Τις ξεπλένουμε και τις στεγνώνουμε καλά.

   – Κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες και τις τηγανίζουμε ελαφρά μέχρι να ροδίσουν.

   – Τηγανίζουμε ή ψήνουμε τις μελιτζάνες στο φούρνο με λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.

  1. Προετοιμασία του κιμά:

   – Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο.

   – Προσθέτουμε το σκόρδο και τον κιμά και σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.

   – Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

   – Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, τις ντομάτες, τη δάφνη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, αλάτι και πιπέρι.

   – Σιγομαγειρεύουμε για 30-40 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.

  1. Η ώρα της μπεσαμέλ:

   – Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για 2-3 λεπτά.

   – Ρίχνουμε το ζεστό γάλα σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η σάλτσα.

   – Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μοσχοκάρυδο, το κεφαλοτύρι και τα αυγά χτυπημένα, ανακατεύοντας γρήγορα.

  1. Συναρμολόγηση του μουσακά:

   – Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, έπειτα τις μελιτζάνες και από πάνω τον κιμά.

   – Καλύπτουμε με την πλούσια μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε με λίγο επιπλέον κεφαλοτύρι.

   – Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφήνουμε τον μουσακά να «ξεκουραστεί» για 20 λεπτά πριν τον κόψουμε, ώστε να κρατήσει τη μορφή του.

Σερβίρετε τον μουσακά με μια δροσερή χωριάτικη σαλάτα, τραγανό ψωμί και ένα ποτήρι κόκκινο κρασί για την απόλυτη γευστική εμπειρία!

Απολαύστε την αυθεντική γεύση του μουσακά, με κρέας άριστης ποιότητας από το Κρεοπωλείο-Φάρμα Αραμπάνος!

Share
Go Top