
Πλησιάζουν οι μέρες που όλα τα τραπέζια θα στολιστούν γιορτινά! Και τι είναι αυτό που κάνει τα τραπέζια γιορτινά; Το φαγητό, το κρασί, τα «καλά» σερβίτσια και φυσικά οι άνθρωποι γύρω από αυτό.
Τα γιορτινά φαγητά είναι συνήθως πιάτα που δεν βάζουμε καθημερινά στο τραπέζι μας, που χρειάζονται χρόνο και πολύ φροντίδα για να γίνουν. Από τα ορεκτικά μέχρι τα γλυκά το τραπέζι γεμίζει με πολλές διαφορετικές συνταγές και υλικά, αυτό όμως που κάνει την μεγαλύτερη εντύπωση είναι το κυρίως πιάτο!
Η χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα είναι ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα φαγητά του γιορτινού τραπεζιού!
Υλικά
1 γαλοπούλα (περίπου 4 κιλά)
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. βούτυρο Lurpak
2 κλων. θυμάρι
1/2 πορτοκάλι (ξύσμα)
2 κ.σ. σχοινόπρασο
Για τη γέμιση
50 γρ. βούτυρο Lurpak
200 γρ. κιμά ανάμικτο
1 μεγάλο κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
30 ml κονιάκ
5 δαμάσκηνα
4-5 κάστανα (βρασμένα)
5-6 βερύκοκα
1 μήλο
2 κ.σ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κ.σ. κουκουνάρι καβουρντισμένο
1/2 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
1 φλ. καρέ από μπαγιάτικο ψωμί
Αλάτι
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
Ξεκινάμε με τη γέμιση:
- Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο τα καρεδάκια ψωμιού και τα ψήνουμε για 6 με 7 λεπτά στους 200οC, να ροδίσουν
- Σε μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο Lurpak και ροδίζουμε τον κιμά για 6 με 7 λεπτά
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 4 με 5 λεπτά, να μαλακώσει το κρεμμύδι
- Σβήνουμε με κονιάκ
- Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά, δαμάσκηνα, κάστανα, βερίκοκα, κρουτόν, μήλο, καρύδι, κουκουνάρι
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
- Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά
- Προσθέτουμε το ξύσμα και στίβουμε μισό πορτοκάλι
Προετοιμαζόμαστε:
- Ζητάμε από τον κρεοπώλη να αφαιρέσει το λαιμό και τις άκρες από τις φτερούγες σε περίπτωση που θέλουμε να κάνουμε σπιτικό ζωμό για να φτιάξουμε σάλτσα για την γαλοπούλα
- Αν είναι κατεψυγμένη, θα πρέπει να ξεπαγώσει σωστά στην συντήρηση του ψυγείου για δύο 24ωρα
- Αφήνουμε το πουλερικό σε θερμοκρασία δωματίου (από το ψυγείο) για 45 λεπτά
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαλακό βούτυρο με αλάτι, πιπέρι, λίγο ψιλοκομμένο θυμάρι, ξύσμα πορτοκαλιού και λίγο σχοινόπρασο
- Ανακατεύουμε την πάστα βουτύρου και την αφήνουμε στην άκρη
- Στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί τη γαλοπούλα μέσα και έξω
- Αφαιρούμε με το χέρι όσο περισσότερο λίπος μπορούμε από την κοιλιά (από το άνοιγμα)
- Με τα δάχτυλα και με προσοχή, διαχωρίζουμε την πέτσα της από το στήθος ώστε να κάνουμε θήκη
- Με τα δάχτυλα βάζουμε όλη την πάστα βουτύρου κάτω από το δέρμα. Κάνουμε απαλό μασάζ ώστε να απλωθεί παντού
- Τραβάμε το δέρμα του λαιμού και το στερεώνουμε, αφού το γυρίσουμε προς τα πάνω, με οδοντογλυφίδα ή το ράβουμε για να κλείσει από πάνω
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι στην κοιλιά και γεμίζουμε με ένα κουτάλι. Σφραγίζουμε με μισό πορτοκάλι
- Ράβουμε την δένουμε ώστε τα πόδια και οι φτερούγες να είναι κολλημένα στο σώμα
- Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στις παλάμες και αλείφουμε εξωτερικά
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι
Ψήσιμο – Χρόνος
- Την τοποθετούμε σε ταψί με το στήθος προς τα πάνω και ιδανικά να ακουμπάει πάνω σε σχάρα
- Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 220οC σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 40 λεπτά, να ροδίσει
- Μετά από 45 λεπτά χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C
- Συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 2,5 ώρες
- Για να μη στεγνώσει και μας αρπάξει το δέρμα, αλείφουμε τακτικά με πινέλο κατά τη διάρκεια του ψησίματος με τα υγρά του ταψιού, κάθε 20 λεπτά
- Αν αρχίσει να αρπάζει το στήθος, σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο
- Αν βγαίνει διάφανο, είναι έτοιμη.
- Τη βγάζουμε από το φούρνο, την καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για 20 λεπτά, να ανακτήσει τους χυμούς της, που με το ψήσιμο βγαίνουν με τη μορφή φυσαλίδων στην επιφάνεια.
- Γέρνουμε το ταψί και αφαιρούμε όσο περισσότερο λίπος μπορούμε με κουτάλι.
- Τα υπολείμματα του ταψιού είναι πολύ νόστιμα σε γεύση και μας δίνουν την καλύτερη σάλτσα
Σε αυτή τη συνταγή θα βρείτε όλα τα μυστικά για να πετύχετε την πιο λαχταριστή γεύση, γέμιση και υφή!
Πηγή: www.argiro.gr


